Jak se připravit krok za krokem:

Krok 1: Zjištění toho, jak na tom žák je

Jaké jsou silné a slabé stránky žáka? Je orientovaný spíše humanitně nebo přírodovědně? Některé školy jsou ryze všeobecné a poměr těchto 2 směrů je 1:1. Jiné se více kloní k jedné či druhé straně. Často se může škola prezentovat jako všeobecná a studium je poté více orientované k vědě, se kterou se poté žák ,,pere“. Určitě je tedy na místě se poradit s absolventy či staršími kolegy, kteří již na škole jsou či si studiem prošli a mají s výukou zkušenost.

Krok 2: Výběr SŠ

Při výběru SŠ je třeba zohlednit více aspektů. Jedním z nejdůležitějších je obor našeho studia a celkově typ školy. Každému sedne něco jiného, ne každý je studijní typ. Je dobré si zjistit, z čeho se skládá výběrové řízení, zda se skládá jen jednotná přijímací zkouška od Cermatu nebo i třeba zkouška talentová, fyzická a jiná. Je dobré si zjistit dopravní dostupnost, jak vypadá okolí školy nebo také úspěšnost žáků u maturity. Takové a další informace lze nalézt zde.

Krok 3: Plán

Sestavit si plán přípravy na přijímací zkoušku je základ. Je dobré si nastavit testovou strategii, cíleně se připravovat na jednotné přijímací zkoušky pomocí přijímaček nanečisto a konzistentně na sobě pracovat. Může nám pomoci časový rozvrh nebo náš vlastní motivační program.

Krok 4: Realizace plánu

Plánu je třeba se držet. Je třeba, aby byl plán realistický. Není dlouhodobě udržitelná představa učení se 5 hodin denně a podobně. Lepší je se o víkendu zaměřit na test nanečisto a přes týden po troškách rozebírat problematické úseky.

Krok 5: Finální testování nanečisto

Přípravné kurzy a testování nanečisto nám jsou velkou oporou. Pomocí nich se můžeme soustavně připravovat a v ostré zkoušce nás už nic nepřekvapí.

Krok 6: „Zkoušky na čisto“

K ostré jednotné přijímačce by měl žák po vydatné a dostatečné přípravě přijít bez jediné obavy. Nervy jsou zcela přirozené, ideální je si s sebou vzít jen to nejnutnější, tudíž pomůcky potřebné k vypracování zadání jako psací a rýsovací potřeby a také něco k snědku a pití, případně knížku. Není nejlepší být o přestávkách na telefonu, jelikož nám zírání do obrazovky nestimuluje mozek tak, jak bychom při testu potřebovali. Pak už jen postupovat podle naší strategie, hlídat si čas a nezapomenout na kontrolu.

Krok 7: Slavíme přijetí na SŠ!

Po úspěšném složení jednotné přijímací zkoušky si můžeme oddychnout a těšit se na nové spolužáky a zážitky. V případě, že se něco nepovedlo a u zkoušky jsme neuspěli, nezoufejme. Je možnost se odvolat nebo přihlásit do druhého kola.

Kategorie: Nezařazené

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *